تحولات منطقه

۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۹
کد خبر: ۱۰۰۶۲۸۶

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: احیای یک تفکر مثل زنده کردن یک فرد با ترویج صفات او در جامعه انجام می‌شود و اربعین نیز صفاتی را در جامعه و تفکر شیعه احیا می‌کند.

تبلور صفات انسان‌دوستانه در جریان اربعین
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
حجت‌الاسلام والمسلمین روح‌الله شریعتی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی،بیان کرد: احیای یک تفکر مثل زنده کردن یک فرد با ترویج صفات او در جامعه انجام می‌شود و اربعین حسینی نیز صفاتی را در جامعه و تفکر شیعه احیا می‌کند، صفاتی که در جوامع شیعی وجود داشته اما در اربعین به گونه دیگری متبلور می‌شود و خودنمایی می‌کند که در ماجرای اربعین صفات انسان دوستانه است.
وی با اشاره به جنبه بین‌المللی اربعین افزود: امروزه، در صحنه بین‌المللی، وقتی که به مباحث صلیب سرخ، کمک به اسیران جنگی و کمک به مجروحان جنگی نگاه می‌کنیم، در می‌یابیم که هر انسانی به این مسائل می‌پردازد، آن را قبول دارد؛ بنابراین، صحنه اربعین نیز احیای تفکر انسان دوستانه‌ای مثل انصاف و دیگردوستی است ‌که در مذهب ما وجود دارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: مردم عراق و مردمانی از کشورهای دیگر، در مسیر پیاده‌روی اربعین حاضر می‌شوند و امکاناتی که از اموال خودشان بدست آورده‌اند را در خدمت افراد دیگری که با آن هدف مسیر را طی می‌کنند، می‌گذارند؛ با وجود اینکه خودشان نیازمند هستند و از وضع مالی خوبی هم برخوردار نیستند. ‌
شریعتی گفت: در مسیر پیاده‌روی اربعین، روحیه دیگر دوستی و ایثار و فداکاری در امکانات مادی و دنیوی بدون توجه به قومیت، نژاد و رنگ، تقویت می‌شود. ایثار و از خودگذشتگی نسبت به همه انسان‌هایی که آنجا هستند، بعضی از صفات نامطلوب مثل تعصبات قومی، نژادی و ملیتی را کنار می‌گذارد.
عضو هیئت علمی پروهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار کرد: اجتماع میلیونی انسان‌ها با یک هدف، نیروی زیادی دارد و این اجتماع میلیونی را می‌توان اجتماعی علیه ظلم و بی‌عدالتی دانست که امر به معروف و نهی از منکر را در جوامع اسلامی ایجاد می‌کند، همانطور که هدف امام حسین(ع) نیز همین بود.
وی با اشاره به اینکه آثار اربعین محدود به زمان و مکان خاصی نباشد، افزود: آثار اربعین را باید به شهرها و حتی زمان‌هایی غیر از اربعین نیز گسترش بدهیم و این صفات مطلوب موجود، فقط در اربعین نباشد و شاهد آن در سایر اوقات و اماکن نیز باشیم؛ کارکردهای سیاسی در کنار کارکردهای انسان دوستانه می‌تواند نمایان شود.
شریعتی با اشاره به اینکه حاکمان و سیاستمداران صحنه‌های بین‌المللی و جوامع اسلامی از صفات مطلوب ایجاد شده در اربعین و حضور میلیونی افراد از سراسر دنیا که حول یک تفکر واحد گرد آمده‌اند، الگوگیری کنند، اظهار کرد: وقتی یک ندایی از یک رهبر دینی به گوش انسان‌ها برسد و آنها ببینند که این ندا و فریاد با ذات انسان تطابق دارد، گوش فرا می‌دهند و حتماً تأثیرگذار خواهد بود.
وی بیان کرد: مثل وقتی که پیامبر مکرم اسلام، مبعوث شدند، در مدینه همه انسان‌ها را با هم برادر کردند و عقد اخوت میان آنها ایجاد کردند، به گونه‌ای که هر یک از مسلمانانی که از مکه بدون هیچ اموالی مهاجرت کرده بودند، انصاف و عدل را بین آنان جاری کردند، در بحث اربعین نیز یک حاکم اسلامی می‌تواند چنین کند و صدای مظلومان باشد.
شریعتی با بیان اینکه با متبلور کردن صفات انسانی شکل‌گرفته در اربعین، امت اسلامی علیه رژیم غاصب اسرائیل یک‌صدا و متحد شده و از جنبه‌های مختلف حامی مردم و کودکان مظلوم غزه کنند، تصریح کرد: تفکری که همه مردم در سایه امنیت کامل زندگی می‌کنند و کسی دیگر لطمه‌ای به جان و مال دیگران وارد نمی‌کند، در اربعین به‌خوبی دیده می‌شود که این تفکر، در زمان امام عصر(عج) نیز ظهور پیدا خواهد کرد لذاتفکری که در ورای این اجتماع میلیونی وجود دارد، تفکر اسلامی است و مطمئناً وقتی غیر مسلمان‌ها هم شاهد این تفکر منطبق با نهاد انسانی باشند، جذب جریان اربعین می‌شوند.
وی در پایان با اشاره به اینکه از ظرفیت اربعین باید استفاده کنیم، تصریح کرد: از ظرفیت میلیون‌ها انسان که در راه و هدف امام حسین(ع) حضور دارند، برای ایجاد الفت بین کشورها و دولت‌های اسلامی استفاده کنیم و باید امر مهمی را که اسلام دین صلح و دوستی است، نه دین جنگ و دشمنی با انسان و به دنبال انسان دوستی است را در جریان اربعین اعلام کنیم.
گفت‌وگو از محمدنژاد
منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.